4/28/2020

4/28/2020

Chleb na zakwasie w stylu włoskim, z semoliną



Ostatnio obiecałam kilka propozycji na wypieki domowego chleba, zatem zgodnie z obietnicą w tym tygodniu pojawią się przepisy na chleby właśnie. Na początek chleb na zakwasie w stylu włoskim, z mąki typu 00 i dodatkiem semoliny. Jeśli nie macie mąki 00 można użyć białej, typ 550, ale polecam Wam bardzo spróbować z delikatną 00.

    
Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 00
  • 200 g semoliny
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 300 + 50 g wody
  • 1 łyżka miodu
  • 10 g soli

Wykonanie:
Mąkę i semolinę wsypujemy do miski, wlewamy 300 g letniej wody, mieszamy palcami lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy folią, odstawiamy w temp. pokojowej na 4 godziny. 


Sól rozpuszczamy w 50 g wody. Po 4 godzinach do miski dodajemy zakwas, wgniatamy go palcami w ciasto. Następnie wlewamy sól rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy ciasto składając je (nie należy go wyrabiać, a jedynie składać!). Polecam filmik do zapoznania się z technikami składani ciasta Kena Forkisha: link do filmiku.


Wymieszane ciasto przykrywamy folią, odstawiamy w temp. pokojowej na 60 minut. Po tym czasie ponownie ciasto składamy.  Po kolejnej godzinie znów powtarzamy czynność, po trzeciej godzinie także. Następnie składamy ciasto jeszcze 3-krotnie, co 30 minut. 

Po ostatnim składaniu wykładamy je delikatnie na blat oprószony mąką, formujemy bochenek, link do filmiku. Wkładamy go do koszyka lub miski wyłożonej ściereczką i posypanej mąką, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 9-10 godzin. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z koszyka, nacinamy na wierzchu, przekładamy do nagrzanego uprzednio garnka żeliwnego (lub na kamień do pieczenia pizzy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230C. Pieczemy 25-30 minut z zamknięta pokrywką, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy  jeszcze około 20 minut. Przed pokrojeniem chleba pozwólmy mu całkowicie ostygnąć na kratce kuchennej (nie zostawiajcie go tuż po upieczeniu w garnku, aby nie zaparował).


2 komentarze: