2/12/2024

2/12/2024

Pączki z kremem chałwowym i konfiturą malinową

Tłusty czwartek za nami, ale przed nami ostatki. A czy może być lepszy sposób na pożegnanie karnawału niż patera słodkich, wypełnionych po brzegi, kremem, puszystych pączusi :-D? Jeśli chcecie sobie zafundować taką przyjemność, zapraszam niże po przepis.


Składniki:
Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 85 g drożdży świeżych
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 3-4 płaskie łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 ml ciepłego mleka
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g chałwy waniliowej
  • domowa frużelina malinowa (ugotowane maliny z cukrem i mąką ziemniaczaną)

Wierzch:

  • lukier królewski lub biała czekolada
  • liofilizowane maliny


Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml mleka, mieszamy, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Żóltka i jajko ubijamy mikserem z pozostałym cukrem.
Mąkę przesiewamy dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, następnie mąsę jajeczną i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość formujemy z niego pączki, przykrywamy ściereczką. Gdy podrosną smażymy je na głębokim tłuszczu na złoty kolor, studzimy.
Chałwę mieszamy z serkiem mascarpone.
Ostudzone pączki nadziewamy frużeliną malinową i kremem chałwowym, wierzch smarujemy lukrem (lub białą czekoladą) i posypujemy liofilizowanymi malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz