Składniki:
Spód:
- klasyczne kruche ciasto kakaowe lub spód z ciasteczek owsianych
Masa serowa:
- 600 g serka śmietankowego (do smarowania kanapek, w kubeczku)
- 250 g mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
- 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- spora szczypta soli
Na wierzch:
- 300 g skyru
- 1/3 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Surowe, kruche ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy. Pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut (aż się zrumieni), studzimy. LUB wysypujemy spód z owsianych ciasteczek.
Serek śmietankowy, mascarpone, roztopioną czekoladę, mąkę, ksyliotol i sól mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka i całość mieszamy. Masę przelewamy na ostudzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy 40 minut, następnie uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy go do ostudzenia. Zimny wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Skyr mieszamy z ksylitolem i żelatyną, gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na wierzch serniczka. Dekorujemy strużkami roztopionej czekolady i posypujemy posiekaną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz