3/28/2024

3/28/2024

Sernik czekoladowy ze skyrem

Wielkanoc za pasem,  a Wielkanoc nie może się obyć bez...? Babki, żurku, jajek? U mnie - bez sernika! ;-) Dlatego podrzucam Wam jeden z moich ulubionych ostatnio przepisów :-)

Składniki:
Spód:
  • klasyczne kruche ciasto kakaowe lub spód z ciasteczek owsianych

Masa serowa:

  • 600 g serka śmietankowego (do smarowania kanapek, w kubeczku)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • spora szczypta soli

Na wierzch:

  • 300 g skyru
  • 1/3 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
  • 100 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:
Surowe, kruche ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy. Pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut (aż się zrumieni), studzimy. LUB wysypujemy spód z owsianych ciasteczek.
Serek śmietankowy, mascarpone, roztopioną czekoladę, mąkę, ksyliotol i sól mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka i całość mieszamy. Masę przelewamy na ostudzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy 40 minut, następnie uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy go do ostudzenia. Zimny wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Skyr mieszamy z ksylitolem i żelatyną, gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na wierzch serniczka. Dekorujemy strużkami roztopionej czekolady i posypujemy posiekaną czekoladą.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz