Trochę tarta, trochę sernik, jednak bez względu na nazwę smakuję pysznie. Chrupie, jest kremowa, delikatna, słodka i baaardzo orzechowa...
Ciasto kruche:
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- około 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Masa serowa:
- 700 g kanapkowego serka śmietankowego
- 250 g mascarpone
- niepełna szklanka cukru pudru
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka, w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek luźnego masła orzechowego
Wierzch:
- skyr lub mascarpone
- opcjonalnie cukier puder do smaku
- migdały w płatkach
- miód
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy nakłucia widelcem w kilku miejscach. Pieczemy około 15-18 minut w temp. 190C (na lekko złoty kolor), wyjmujemy, studzimy.
Do miski dodajemy: serek śmietankowy, mascarpone, cukier puder, sól, mąkę i masło orzechowe. Mieszamy masę łopatką do połączenia składników (niezbyt długo, żeby jej nie napowietrzać i nie mieszać mikserem). Dodajemy po 1 jajku i mieszamy trzepaczką albo łopatką do połączenia składników.
Wylewamy masę na ostudzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160C i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy, studzimy, wstawiamy do lodówki na minimum 6-8 godzin (najlepiej na całą noc).
Migdały prażymy na suchej patelni na złoty kolor, dodajemy miód, mieszamy.
Na wierzch ciasta wykładamy skyr/mascarpone, polewamy migdałami w miodzie.
Na zdjęciu wygląda cudownie, ciekawe jak mi wyjdzie
OdpowiedzUsuń