5/24/2024

5/24/2024

Tarta-sernik z masłem orzechowym

Trochę tarta, trochę sernik,  jednak bez względu na nazwę smakuję pysznie. Chrupie, jest kremowa, delikatna, słodka i baaardzo orzechowa... 


Ciasto kruche:

  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • około 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli


Masa serowa:

  • 700 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 250 g mascarpone
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek luźnego masła orzechowego


Wierzch:

  • skyr lub mascarpone
  • opcjonalnie cukier puder do smaku
  • migdały w płatkach
  • miód

 

Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy nakłucia widelcem w kilku miejscach. Pieczemy około 15-18 minut w temp. 190C (na lekko złoty kolor), wyjmujemy, studzimy.
Do miski dodajemy: serek śmietankowy, mascarpone, cukier puder, sól, mąkę i masło orzechowe. Mieszamy masę łopatką do połączenia składników (niezbyt długo, żeby jej nie napowietrzać i nie mieszać mikserem). Dodajemy po 1 jajku i mieszamy trzepaczką albo łopatką do połączenia składników.

Wylewamy masę na ostudzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160C i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy, studzimy, wstawiamy do lodówki na minimum 6-8 godzin (najlepiej na całą noc).
Migdały prażymy na suchej patelni na złoty kolor, dodajemy miód, mieszamy.
Na wierzch ciasta wykładamy skyr/mascarpone, polewamy migdałami w miodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz