7/15/2024

7/15/2024

Hot-dogi z kiełbaskami i sosem meksykańskim

Latko, morze, plaża, gotowana kukurydza... i tym tropem docieramy do dzisiejszego, kolorowego pomysłu na obiad - łapcie poniżej ;-) 

Składniki:

Sos meksykański: 

  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 puszka pomidorów pelati 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 2 kolby gotowanej kukurydzy 
  • oliwa 
  • sól, pieprz, sok z cytryny, papryka w proszku słodka i ostra, oregano, szczypta cukru

Dodatki:

  • bułki do hot-dogów 
  • ulubione kiełbaski 
  • kolby gotowanej kukurydzy + masło
  • opcjonalnie frytki do podania  
  • awokado + sól, pieprz, sok z cytryny 


Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy obraną z kolby kukurydzę, odsączona fasolę i pomidory. Mieszamy, doprawiamy przyprawami, dusimy na wolnym ogniu około 40 minut. 

Bułki do hot dogów podgrzewamy, kiełbaski grillujemy. Kolby kukurydzy opalamy palnikiem, smarujemy masłem i doprawiamy solą. Awokado kroimy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Do ciepłych bułek nakładamy kiełbaski, porcję sosu meksykańskiego i awokado. Podajemy z kolbami kukurydzy.


 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz