9/25/2024

9/25/2024

Jesienny deser z brownie, śliwkami i kremem patissiere

Jesienny czas to idealna pora na przepyszne, słodkie desery. Pachnące śliwkami, czekoladą czy orzechami. Moja dzisiejsza propozycja to boskie trio: brownie, śliwki i krem pattissiere. Spróbujcie, a nie pożałujecie ;-) 

Brownie:

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Śliwki:

  • 1 kg śliwek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Krem patissiere:

  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 1-2 krople pasty waniliowej


Wykonanie:
Brownie: Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy ubite jajka, a następnie mieszankę z czekolady, wszystko delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy na małe kawałki, wykładamy dno szklaneczek.
Śliwki: śliwki kroimy na cząstki, podsmażamy na patelni z masłem. Dodajemy cukier, mieszamy smażąc, aż śliwki zmiękną. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy cynamon, mieszamy, studzimy. Wykładamy warstwę do szklaneczek.
Krem:
50 ml mleka odlewamy, pozostałe mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia. Mąkę mieszamy z żółtkami, dodajemy mleko, mieszamy, łączymy z zagotowanym mlekiem, ponownie gotujemy. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Dodajemy wanilię i masło, całość miksujemy blenderem. Studzimy, wylewamy na warstwę śliwek. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia. Wierzch dekorujemy kokosem, orzechami itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz