Halloween już za kilka dni, więc w temacie podrzucam dziś przepis na troszkę straszne, ale przede wszystkim bardzo smaczne muffinki z wiśniową frużeliną, z której można zrobić halloweenową, krwawą dekorację ;-)
Składniki:
Muffiny:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 110 g rozpuszczonego masła
- 120 ml mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Opcjonalnie czarny barwnik spożywczy
Dodatkowo:
- Wiśniowa frużelina
- 300ml kremówki ubitej z cukrem pudrem
- Lukier królewski
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, kakao, proszek i sodę, mieszamy.
W
drugiej misce mieszamy mleko, masło, jajka. Wlewamy mokre składniki do
suchych, mieszamy do połączenia składników. Nakładamy ciasto do bardzo
dużych foremek na muffiny, pieczemy około 35 minut w temp. 180C.
Studzimy.
Środek muffin wydrążamy z ciasta, boki dekorujemy
lukrem, tworząc kształt pajęczej sieci, środek nadziewamy frużeliną,
wierzch dekorujemy bitą śmietaną i pozostałą frużeliną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz