7/04/2022

7/04/2022

Makaron z bobem, szynką i burratą

Trwa sezon na bób. Tym, którzy go kochają wystarczy do szczęścia jedynie sól (ja też tak mam), ale dla bardziej wymagających mam super pomysł na obiad z makaronem, dodatkiem burraty, parmezanu i szynki. Bardzo prosty i szybki obiad, idealnie się sprawdzi w upalne, wakacyjne dni. 


 
Składniki:

  • 150 g ulubionego makaronu
  • 200 g ugotowanego bobu 
  • 50 g szynki długodojrzewającej 
  • burrata 
  • parmezan 
  • listki bazylii 
  • zielone pesto (u mnie: lekko podsmażona cukinia + orzechy nerkowca + oliwa + bazylia + parmezan + czosnek + sok z cytryny + sól + pieprz)


Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Dodajemy ugotowany bób i zielone pesto, mieszamy, wykładamy na talerz. Dodajemy szynkę, podzieloną na części burratę. Posypujemy parmezanem, listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz