6/08/2022

6/08/2022

Mini Pavlova - beza z kremem czekoladowym i truskawkami

Dziś deser na latko, któremu trudno się oprzeć. Krucha beza, rozpływający się krem czekoladowy, świeżość i słodycz truskawek, a do tego sezonowy dodatek rabarbaru, który nadaje jeszcze bardziej wyrazisty charakter całości.


Składniki:
Beza:

  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krem kakaowy: 

  • 500 g skyru lub gęstego jogurtu naturalnego 
  • cukier lub ksylitol do smaku 
  • 1 łyżka kakao rozpuszczona w 2 łyżkach wody 
  • 20 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody 


Polewa czekoladowa: 

  • 100 g czekolady deserowej 
  • 20 g masła
  • 30 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • szczypta soli 


Dodatkowo:

  • 2 gałązki rabarbaru
  • kilka truskawek
  • cukier, miód lub ksylitol do posłodzenia 
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Białka wlewamy do misy miksera, ubijamy. Gdy powstanie biała, puszysta piana zaczynamy stopniowo, po łyżeczce dodawać do niej cukier, cały czas ubijając pianę. Postępujemy tak do momentu, w którym skończy nam się cukier (u mnie trwało to jakieś 10-15 minut). Na koniec do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Miksujemy jeszcze 3-4 minuty.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy pianę i formujemy z niej kształt kół (około 7-8 cm średnicy). Boki podnosimy łopatką do góry. Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120C i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90C i suszymy bezy około 4 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Pokrojony rabarbar i truskawki wrzucamy do garnuszka, dosładzamy do smaku gotujemy aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, gotujemy kilka chwil, aż całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło, czekoladę i śmietankę rozpuszczamy, studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Skyr dosładzamy do smaku, oddajemy kakao i żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aż masa zacznie gęstnieć.
Ostudzoną bezę polewamy polewą czekoladową, kładziemy gęstniejący krem kakaowy i owoce. Dekorujemy truskawką, posypujemy pokruszoną bezą.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz