Dziś deser na latko, któremu trudno się oprzeć. Krucha beza, rozpływający się krem czekoladowy, świeżość i słodycz truskawek, a do tego sezonowy dodatek rabarbaru, który nadaje jeszcze bardziej wyrazisty charakter całości.
Składniki:
Beza:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Krem kakaowy:
- 500 g skyru lub gęstego jogurtu naturalnego
- cukier lub ksylitol do smaku
- 1 łyżka kakao rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- 20 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 20 g masła
- 30 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 gałązki rabarbaru
- kilka truskawek
- cukier, miód lub ksylitol do posłodzenia
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka
wlewamy do misy miksera, ubijamy. Gdy powstanie biała, puszysta piana
zaczynamy stopniowo, po łyżeczce dodawać do niej cukier, cały czas
ubijając pianę. Postępujemy tak do momentu, w którym skończy nam się
cukier (u mnie trwało to jakieś 10-15 minut). Na koniec do piany
dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Miksujemy jeszcze 3-4
minuty.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy pianę i
formujemy z niej kształt kół (około 7-8 cm średnicy). Boki podnosimy
łopatką do góry. Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120C i
pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90C i suszymy
bezy około 4 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Pokrojony
rabarbar i truskawki wrzucamy do garnuszka, dosładzamy do smaku gotujemy
aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną,
gotujemy kilka chwil, aż całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i
studzimy.
Masło, czekoladę i śmietankę rozpuszczamy, studzimy.
Żelatynę
rozpuszczamy w wodzie. Skyr dosładzamy do smaku, oddajemy kakao i
żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aż masa zacznie gęstnieć.
Ostudzoną
bezę polewamy polewą czekoladową, kładziemy gęstniejący krem kakaowy i
owoce. Dekorujemy truskawką, posypujemy pokruszoną bezą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz