5/23/2022

5/23/2022

Tarta na migdałowym spodzie, z podwójną warstwą czekoladową i truskawkami

Jeśli kochacie truskawki i czekoladę to dziś mam dla Was pomysł, który koniecznie musicie wypróbować. Kruchą tartę z dwiema warstwami czekoladowego kremu, na wierzchu którego umościły się wygodnie soczyste, czerwone truskawki.   

Czekoladowe, aksamitne warstwy powstały na bazie śmietanki Łaciata 30%, która ma tę świetną właściwość, że się nie warzy, więc śmiało i bez stresu można się wziąć za przygotowania kremów.  

A więcej ciekawych przepisów znajdziecie na stronie Najlepszewkuchni.pl. 



PRZEPIS NA TARTĘ:  

Składniki:  

Ciasto:  

  • 200 g masła   
  • 200 g mąki krupczatki 
  • 120 g zmielonych migdałów  
  • 80 g cukru pudru  
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 jajko  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • Szczypta soli   
  •  
  •  
  • Ganache I: 
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%  
  • 150 g białej czekolady  
  • 55 g masła  
  • 40 g cukru pudru  

Ganache II: 

  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%  
  • 100 g mlecznej czekolady  
  • 50 g czekolady gorzkiej  
  • 55 g masła  
  • 40 g cukru pudru 
  • Szczypta soli

Dodatkowo: 

  • Świeże truskawki do dekoracji  

 

Wykonanie:  

Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 40 minut. Następnie wałkujemy, wykładamy nim blaszkę do tarty (wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną mąką). Pieczemy w temp. 180°C przez około 30 minut. Studzimy.  

Wszystkie składniki na ganache I i II umieszczamy w dwóch oddzielnych garnuszkach, podgrzewamy mieszając, do rozpuszczenia. Studzimy, wstawiamy do lodówki aż kremy zaczną tężęć. Wylewamy je kolejno na kruchy spód, najpierw krem biały, następnie ciemny. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na kilka godzin). Truskawki kroimy w plastry, dekorujemy wierzch 

 

*wpis powstał w ramach współpracy z marką ŁACIATA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz