Sezon na jagody w pełni. Jagodzianki i pierogi z jagodami u mnie muszę się koniecznie pojawić, ale mam też trochę szybszy przepis z wykorzystaniem jagód. Pyszne, puszyste muffinki, wykończone jagodowym kremem. Przepis poniżej :-)
Składniki:
Muffiny:
- około 200g jagód
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru lub ksylitolu
- 150 ml mleka
- 120 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
Krem:
- 300 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki
- około 100 g cukru pudru
- około 100 g jagód
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej troszkę do pieczenia, sodę, sól i mieszamy.
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier, mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mleko i masło, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jagody, mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, pieczemy w temp. 180C przez około 25-30 minut, studzimy.
Przygotowujemy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Kremówkę ubijamy, dodajmy do mascarpone, mieszamy i dzielimy na dwie części. Jagody przecieramy przez sitko, sok dodajemy do jednej części kremu, mieszamy. Nakładany krem do szprych cukierniczej i dekorujemy ostudzone muffiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz