7/27/2022

7/27/2022

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą i malinami

Pożywne śniadanie to podstawa, zwłaszcza jeśli możemy sobie pozwolić na przygotowanie czegoś niecodziennego. Podrzucam Wam pomysł na miseczkę pełną szczęścia, która świetnie sprawdzi się na śniadanie, ale może być także deserem. Przepis poniżej :-) 



Składniki:

  • około 1 szklanka ryżu kleistego
  • około 2 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie cukier lub ksylitol/erytrytol do smaku
  • płatki kokosa
  • skyr lub jogurt
  • maliny


Wykonanie:
Ryż płuczemy na sitku, wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dosładzamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn i stanie się miękki. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści.
Maliny rozdrabniany widelcem, mieszamy z jogurtem.
Do miseczki wykładamy pudding ryżowy, jogurt z malinami, całe maliny oraz płatki kokosa. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można też podać jako deser już po ostygnięciu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz