8/01/2022

8/01/2022

Karmelizowane naleśniki z sosem jagodowym i borówkami


Chrupiąca skórka, słodkie, aksamitne wnętrze z twarożku i białej czekolady oraz gęsty, fioletowy, jagodowy sos - czego chcieć więcej! Łapcie przepis na to jagodowe szczęście poniżej ;-) 


Składniki:
Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 350 g twarożku
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 150 g jagód (mogą być mrożone)
  • miód lub ksylitol lub cukier do smaku
  • 4 łyżki cukru + 1 łyżka masła do karmelizacji
  • borówki


Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą, odstawiamy na 15 minut, po czym smażymy naleśniki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do twarożku, mieszamy.
Jagody rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem, dosładzamy miodem lub cukrem.
Usmażone naleśniki przekładamy twarożkiem, składamy w trójkąty.
Na patelni rozgrzewamy masło wraz z cukrem, podgrzewamy aż się rozpuści (nie mieszamy, jedynie potrząsamy patelnią). Kładziemy naleśniki, obsmażamy z jednej strony na złoty kolor.
Wykładamy na talerz, podajemy z sosem jagodowym i borówkami

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz