Chrupiąca skórka, słodkie, aksamitne wnętrze z twarożku i białej czekolady oraz gęsty, fioletowy, jagodowy sos - czego chcieć więcej! Łapcie przepis na to jagodowe szczęście poniżej ;-)
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatki:
- 350 g twarożku
- 200 g białej czekolady
- 250 g jogurtu naturalnego
- 150 g jagód (mogą być mrożone)
- miód lub ksylitol lub cukier do smaku
- 4 łyżki cukru + 1 łyżka masła do karmelizacji
- borówki
Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą, odstawiamy na 15 minut, po czym smażymy naleśniki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do twarożku, mieszamy.
Jagody rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem, dosładzamy miodem lub cukrem.
Usmażone naleśniki przekładamy twarożkiem, składamy w trójkąty.
Na
patelni rozgrzewamy masło wraz z cukrem, podgrzewamy aż się rozpuści
(nie mieszamy, jedynie potrząsamy patelnią). Kładziemy naleśniki,
obsmażamy z jednej strony na złoty kolor.
Wykładamy na talerz, podajemy z sosem jagodowym i borówkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz