Sezon na szparagi właśnie wystartował, ja korzystam z niego, najbardziej intensywnie, jak się da i dodaję je do prawie każdego posiłku ;-) Tak powstała np. pizza ze szparagami, w bardzo wiosennej, zielonej odsłonie.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 00
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Dodatki:
- około 200g mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szparagi
- zielony groszek
- mozzarella
- jajka
- parmezan
- sól, pieprz
- sos: gęsty jogurt + ugotowany zielony groszek + natka pietruszki + przeciśnięty przez praskę czosnek + sok z cytryny + sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę
przesiewamy, dodajemy sól i drożdże instant, mieszamy (jeśli
używacie drożdży świeżych rozpuśćcie je w wodzie). Do mąki
dolewamy stopniowo wodę i mieszamy ciasto dłonią. Wyrabiamy ciasto.
Gdy powstanie z niego kulka dodajemy oliwę, i wyrabiamy ciasto przez
około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy
szczelnie folią i odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli nie macie tyle
czasu, możecie odstawić ciasto na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Wszystkie składniki na sos blendujemy.
Mascarpone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą.
Ciasto
wyjmujemy z lodówki, rozciągamy je na okrągły placek, smarujemy
mascarpone, kładziemy szparagi, zielony groszek i mozzarellę. Wstawiamy
do nagrzanego piekarnika i pieczemy w najwyższej temperaturze przez
około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika kładziemy usmażone na
patelni jajka. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Wielkie dzięki! ;-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam