5/13/2022

5/13/2022

Pizza ze szparagami, zielonym groszkiem, jajkiem i sosem z groszku

Sezon na szparagi właśnie wystartował, ja korzystam z niego, najbardziej intensywnie, jak się da i dodaję je do prawie każdego posiłku ;-) Tak powstała np. pizza ze szparagami, w bardzo wiosennej, zielonej odsłonie.


Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 00
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy


Dodatki:

  • około 200g mascarpone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szparagi 
  • zielony groszek 
  • mozzarella 
  • jajka 
  • parmezan 
  • sól, pieprz
  • sos: gęsty jogurt + ugotowany zielony groszek + natka pietruszki + przeciśnięty przez praskę czosnek + sok z cytryny + sól, pieprz


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i drożdże instant, mieszamy (jeśli używacie drożdży świeżych rozpuśćcie je w wodzie). Do mąki dolewamy stopniowo wodę i mieszamy ciasto dłonią. Wyrabiamy ciasto. Gdy powstanie z niego kulka dodajemy oliwę, i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli nie macie tyle czasu, możecie odstawić ciasto na około 60 minut w ciepłe miejsce.

Wszystkie składniki na sos blendujemy.

Mascarpone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozciągamy je na okrągły placek, smarujemy mascarpone, kładziemy szparagi, zielony groszek i mozzarellę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w najwyższej temperaturze przez około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika kładziemy usmażone na patelni jajka. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń