3/23/2021

3/23/2021

Tortellini z ricottą w sosie pomidorowym z parmezanem i pekanami

Dziś coś dla wszystkich miłośników makaronów i włoskiej kuchni: tortellini, czyli coś na kształt mini pierożków, czy może bardziej naszych "uszek". Przygotowuje się je z ciasta makaronowego, nadziewa dowolnym farszem i podaje zazwyczaj z sosem, choć można ich użyć także np. do bulionu. U mnie minimalistycznie, za farsz posłużyła sama ricotta, ale kilka dodatków na wierzch i powstało bardzo fajne danie. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Smacznego! :-)

Składniki:

Tortellini:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g semoliny
  • 2 żółtka
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • Ricotta + 2-3 ząbki czosnku + sól, pieprz

Dodatkowo:

  • Puszka pomidorów pelati
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • parmezan
  • orzechy pekan
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka w proszku słodka i ostra


Wykonanie:
Mąkę mieszamy z semoliną i solą. Robimy wgłębienie, dodajemy żółtka, oliwę, wlewamy trochę wody i mieszamy widelcem. Stopniowo wlewamy pozostałą wodę, cały czas mieszając widelcem. Następnie zagniatamy dłońmi ciasto. W razie potrzeby dolewamy więcej wody lub dodajemy mąkę pszenną. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy je miską, odstawiamy na około 30 minut.
Ricottę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy, kroimy na nieduże kwadraty, na każdy nakładamy porcję ricotty, zwijamy małe pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się skarmelizuje. Dodajemy pomidory w puszce, doprawiamy ziołami. Smażymy około 20 minut na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje. Wkładamy na patelnię ugotowane tortellini, podsmażamy kilka chwil z sosem. Wykładamy na talerz. Posypujemy parmezanem i orzechami pekan. Można dodatkowo skropić oliwą. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza