Dziś coś dla wszystkich miłośników makaronów i włoskiej kuchni: tortellini, czyli coś na kształt mini pierożków, czy może bardziej naszych "uszek". Przygotowuje się je z ciasta makaronowego, nadziewa dowolnym farszem i podaje zazwyczaj z sosem, choć można ich użyć także np. do bulionu. U mnie minimalistycznie, za farsz posłużyła sama ricotta, ale kilka dodatków na wierzch i powstało bardzo fajne danie. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Smacznego! :-)
Składniki:
Tortellini:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g semoliny
- 2 żółtka
- około 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- sól
- Ricotta + 2-3 ząbki czosnku + sól, pieprz
Dodatkowo:
- Puszka pomidorów pelati
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki oliwy
- parmezan
- orzechy pekan
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka w proszku słodka i ostra
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z semoliną i solą. Robimy wgłębienie, dodajemy żółtka, oliwę, wlewamy trochę wody i mieszamy widelcem. Stopniowo wlewamy pozostałą wodę, cały czas mieszając widelcem. Następnie zagniatamy dłońmi ciasto. W razie potrzeby dolewamy więcej wody lub dodajemy mąkę pszenną. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy je miską, odstawiamy na około 30 minut.
Ricottę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy, kroimy na nieduże kwadraty, na każdy nakładamy porcję ricotty, zwijamy małe pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy aż się skarmelizuje. Dodajemy pomidory w puszce, doprawiamy ziołami. Smażymy około 20 minut na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje. Wkładamy na patelnię ugotowane tortellini, podsmażamy kilka chwil z sosem. Wykładamy na talerz. Posypujemy parmezanem i orzechami pekan. Można dodatkowo skropić oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz