9/23/2020

9/23/2020

Ramen z kurczakiem, jajkiem, brokułem i kukurydzą

No i zaczęliśmy astronomiczną jesień, a jesienią idealnym, rozgrzewającym posiłkiem są zupy. Krem z dyni, z pomidorów, z pieczarek - gęste, aromatyczne i otulające nas od wewnątrz uczuciem przyjemnego ciepła. Na gęste kremy przyjdzie jeszcze czas (mam już kilka dyniowych propozycji, ale to za kilka dni), natomiast dziś rozgrzewająco, ale lekko, z azjatycką nutą, która uwielbiam - ramen! 


Składniki:
Bulion:

  • 2 udka z kurczaka bez kości
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gwiazdki anyżu
  • około 5 ziaren kardamonu
  • 1 mała laska cynamonu
  • kawałek imbiru długości około 3-4 cm
  • kawałek papryczki chilli
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • sól

Dodatki:

  • około 150 g makaronu ramen ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • Ugotowane różyczki brokułu
  • ugotowane na twardo jaja
  • ugotowana kolba kukurydzy, opalona nad palnikiem 



Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, obsmażamy na złoty kolor. Wlewamy około 1 litr zimnej wody. Dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę, czosnek, anyż, kardamon, cynamon, imbir, chilli i sól.  Całość gotujemy około 3-4 godziny na wolnym ogniu.
Wyjmujemy mięso i przyprawy, doprawiamy octem ryżowym i sosem sojowym do smaku.
Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy bulionem. Na wierzch kładziemy pokrojone mięso, różyczki brokułu, przekrojone na pół jajko oraz kukurydzę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz