9/25/2020

9/25/2020

Krucha tarta ze śliwkami i jagodami

Jesień w pełni, sezon na śliwki w pełni i zbliżający się weekend przed nami. W związku z tym przychodzę dziś z przepisem na tartę ze śliwkami. Pyszna, krucha, z owocowym, słodkim, soczystym nadzieniem. Do pełni szczęścia podałam ją z lodami. Zróbcie sobie weekend i też ją przygotujcie. Polecam bardzo!

Składniki:
Ciasto:

  •     1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  •     1/2 szklanki mąki pszennej
  •     200 g masła
  •     około 70 g cukru pudru
  •     1 jajko
  •     1 żółtko
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • około 1 kg śliwek
  • około 100 g jagód (ja użyłam mrożonych, ale możecie pominąć, lub dodać trochę więcej śliwek)
  • około 100 g cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • lody do podania


Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy energicznie kruche ciasto. Dzielimy na dwie części, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
Śliwki kroimy na ćwiartki, dodajemy cukier, mąkę, cynamon i jagody (jeśli nie używacie jagód, dodajcie mniejszą ilość mąki ziemniaczanej). Wszystko mieszamy.
Schłodzone w lodówce ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą. Robimy nakłucia widelcem w kilku miejscach, wykładamy masę z owoców. Pozostałą część ciasta wałkujemy, kroimy na paski i układamy na wierzchu ciasta "kratkę". Możemy ją posmarować żółtkiem lub białkiem i posypać szczyptą cukru trzcinowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45 minut, na złoty kolor. Ciasto cudownie smakuje na ciepło, podane z gęstym jogurtem lub lodami. 

 

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza