Jesień w pełni, sezon na śliwki w pełni i zbliżający się weekend przed nami. W związku z tym przychodzę dziś z przepisem na tartę ze śliwkami. Pyszna, krucha, z owocowym, słodkim, soczystym nadzieniem. Do pełni szczęścia podałam ją z lodami. Zróbcie sobie weekend i też ją przygotujcie. Polecam bardzo!
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- około 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- około 1 kg śliwek
- około 100 g jagód (ja użyłam mrożonych, ale możecie pominąć, lub dodać trochę więcej śliwek)
- około 100 g cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- lody do podania
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy energicznie kruche ciasto. Dzielimy na dwie części, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
Śliwki kroimy na ćwiartki, dodajemy cukier, mąkę, cynamon i jagody (jeśli nie używacie jagód, dodajcie mniejszą ilość mąki ziemniaczanej). Wszystko mieszamy.
Schłodzone w lodówce ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą. Robimy nakłucia widelcem w kilku miejscach, wykładamy masę z owoców. Pozostałą część ciasta wałkujemy, kroimy na paski i układamy na wierzchu ciasta "kratkę". Możemy ją posmarować żółtkiem lub białkiem i posypać szczyptą cukru trzcinowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45 minut, na złoty kolor. Ciasto cudownie smakuje na ciepło, podane z gęstym jogurtem lub lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz