9/28/2020

9/28/2020

Podpłomyki z boczniakami i szpinakiem

Nowy tydzień zaczynamy iście jesiennym daniem. Jest to propozycja na obiad, która, co prawda wymaga trochę więcej czasu (na przygotowanie podpłomyków), ale sądzę, że polubicie je do tego stopnia, że będziecie chętnie sięgali po mąkę i wodę, aby je przygotować. Podpłomyki są przepyszne i można ich użyć na wiele różnych sposobów: jako dodatek do sosów, past, curry, nadziać je farszem, używać jako tortille czy zamiennik chleba/grzanek. Spróbujcie i rozwijajcie Wasze kulinarne fantazje! 

Składniki:
Podpłomyki: 

  • 300 g mąki pszennej
  • około 1 szklanka przegotowanej, bardzo ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oliwy

Dodatki:

  • kremowy serek czosnkowy (świetnie sprawdzi się także kozi)
  • boczniaki
  • szpinak
  • 1-2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, mieszamy. Wlewamy oliwę i stopniowo wodę, zagniatamy ciasto (jeśli macie mikser planetarny lub robot typu termomix warto się nimi posłużyć). Ciasto powinno być elastyczne i mieć konsystencję ciasta na pierogi. Wkładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy folią i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odrywamy porcje ciasta, wałkujemy na cienkie placki, a następnie smażymy na suchej patelni, na dość dużym ogniu, z każdej strony po około 30-40 sekund (aż pojawią się bąble powietrza i podpieką na ciemne plamki). Zdejmujemy z patelni, możemy od razu owinąć suchą ściereczką, aby zachowały ciepło i elastyczność.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczniaki, czosnek, rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 5-10 minut. Na koniec dodajemy szpinak, mieszamy aż liście zwiędną.
Podpłomyki smarujemy serkiem, wykładamy boczniaki i szpinak. Podajemy na ciepło.

1 komentarz:

  1. Czosnek, rozmaryn to nasze ulubione przyprawy .Ciekawe ,czy zamiast boczniaków będą się nadawały kanie .

    OdpowiedzUsuń