9/19/2020

9/19/2020

Placki z gotowanych ziemniaków z gruszką i camembertem

Dziś przychodzę z przepisem, który jest przełamaniem jednego z najbardziej domowych, tradycyjnych przepisów z mojego rodzinnego domu. Gdy Mamie zostały ziemniaki z obiadu, oprócz kopytek, często przygotowywała z nich także placki ziemniaczane. Były lekko słone i jedliśmy je najczęściej z gorącym, słodkim kakao. Uwielbiałam je! Ostatnio też zostały mi ziemniaki, więc postanowiłam szybko zamienić je w placuszki, ale zamiast kakao podałam je z jesiennymi dodatkami, które akurat miałam w lodówce - gruszką, camembertem i orzechami włoskimi. Wyszło pycha, bardzo Wam polecam.

Składniki:

  • około 1 kg ugotowanych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: gruszka, camembert, orzechy włoskie


Wykonanie:

Ugotowane (i ostudzone!) ziemniaki przeciskamy przez maszynkę lub praskę, albo rozgniatamy je widelcem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i pieprzu i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy 3 rulony, każdy kroimy na plasterki, które rozpłaszczamy tworząc placki. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor, z obydwu stron. Ciepłe podajemy z camembertem, gruszką i posiekanymi orzechami laskowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz