9/18/2020

9/18/2020

Grzanki z twarożkiem i konfiturą

Jednym z najlepszych smaków z dzieciństwa, jakie pamiętam, były kanapki z domowym twarożkiem, który robiła moja Mama. Uwielbiałam wersję z miodem albo domowymi konfiturami. Dziś, gdy tęskno mi do tych smaków, szukam dobrej jakości twarogu i przygotowuję sobie takie kanapki (choć oczywiście ten twaróg ze sklepu, nawet najlepszy, nigdy nie jest tak smaczny, jak mojej Mamy). Jeśli chcecie się ze mną udać w tę sentymentalną podróż, zapraszam Was do przygotowania takich grzanek. 

Składniki:

  • ulubione pieczywo (najlepiej chleb pszenno-żytni na zakwasie) 
  • masło 
  • twarożek - ja często używam serka włoskiego Capresi, ma lekko słony smak, który świetnie sprawdza się w kanapkach na słodko
  • domowa konfitura np. z borówek, lub inna dobrej jakości 


Wykonanie:

Na suchej patelni podgrzewamy kromki pieczywa, smarujemy masłem, twarożkiem i konfiturą, układamy jedna na drugiej, przekrawamy na pół. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz