Dziś mam dla Was przepis na szybką, łatwą i lekką zupę. Mnóstwo kolorowych warzyw z dodatkiem kurczaka w aromatycznym wywarze idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki i zdrowy obiad.
Składniki:
- 1 1/2 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
- około 250 g piersi z kurczaka
- około 300 g różyczek brokułu
- około 300 g pieczarek
- około 200 g zielonego groszku
- 1 czerwona papryka
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- około 100-150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2-3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę siekamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki, obieramy, kroimy w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy pierś z kurczaka, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy aż odparuje z nich woda, około 7-10 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy zielony groszek, różyczki brokułu, pokrojoną paprykę i marchewki. Całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy śmietankę. Zagotowujemy. Nalewamy na talerzyki, wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz