3/02/2020

3/02/2020

Wiosenna zupa warzywna z kurczakiem


Dziś mam dla Was przepis na szybką, łatwą i lekką zupę. Mnóstwo kolorowych warzyw z dodatkiem kurczaka w aromatycznym wywarze idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki i zdrowy obiad.

Składniki:

  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • około 250 g piersi z kurczaka
  • około 300 g różyczek brokułu
  • około 300 g pieczarek
  • około 200 g zielonego groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • około 100-150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Cebulę siekamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki, obieramy, kroimy w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy pierś z kurczaka, smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy aż odparuje z nich woda, około 7-10 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy zielony groszek, różyczki brokułu, pokrojoną paprykę i marchewki. Całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy śmietankę. Zagotowujemy. Nalewamy na talerzyki, wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz