3/05/2020

3/05/2020

Buraczkowe gniocchi z parmezanem



Dziś kluseczki z włoskim akcentem i w bardzo kolorowej wersji - gnocchi z dodatkiem buraczków. Nie tylko pysznie smakują, ale także ciekawie wyglądają ;-)

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g ugotowanych buraczków
  • jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez maszynkę do mięsa (lub praskę do ziemniaków).
Buraczki miksujemy blenderem.
Na stolnicę dodajemy ziemniaki, buraczki, mąkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy 1 łyżeczkę oliwy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4-5 części. Każdą rolujemy na cienki wałek, następnie kroimy na małe, podłużne kluseczki. Możemy je dodatkowo spłaszczyć widelcem tak, aby odcisnął się na nich wzorek. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
Przekładamy na talerze, polewamy oliwą i posypujemy tartym parmezanem. Świetnie smakują także z masłem czosnkowo-szałwiowym. 






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza