Późne, środowe dzień dobry :-) Aby dobrnąć do końca tygodnia pomyślałam o pożywnym, zdrowym obiedzie. Co powiecie na taki pomysł?
Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy
- 150 g ugotowanej ciecierzycy
- około 200 g szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- sól
- granat
- 1 łyżka oleju
- jogurt do podania
- chlebki pita do podania
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy, aż się zeszkli. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, podsmażymy 3-4 minuty. Następnie dolewamy 600 ml wody, dodajemy pastę curry, sól, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut (aż soczewica zmięknie, w razie potrzeby należy dolać więcej wody). Następnie dodajemy ciecierzycę, szpinak i mleko kokosowe. Całość zagotowujemy i gotujemy mieszając jeszcze przez około 5 minut. Nakładamy do misek, podajemy z jogurtem, pestkami granatu i chlebkami pita.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz