3/17/2020

3/17/2020

Zupa krem z buraczków



Dziś, wraz z życzeniami zdrowia podrzucam Wam przepis na krem z buraczków. Buraczki to genialne warzywo, wzmacniają odporność naszego organizmu, chronią nas przed infekcjami oraz stymulują pracę układu krwionośnego (wszyscy, którzy borykają się z problemem niedokrwistości, powinni mocno się z nimi zaprzyjaźnić). Tak więc jedzcie na zdrowie!


Składniki:

  • 5-6 sztuk buraczków o podobnej wielkości
  • około 500-700 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • około 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny
  • orzechy włoskie

Wykonanie:
Buraczki szorujemy, owijamy w folię aluminiową, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 2 godziny (aż będą miękkie). Obieramy je ze skórki (jeśli tuż po wyjęciu z piekarnika opłuczemy je pod bardzo zimną wodą, skórka z łatwością zsunie nam się z warzyw).
Kroimy buraczki na ćwiartki, wrzucamy do garnka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość blendujemy. Następnie wlewamy bulion, zagotowujemy. Możemy ponownie zblendować, aby uzyskać jeszcze bardziej gładką konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodajemy oliwę.  Mieszamy. Podajemy na gorąco z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechów włoskich. Możemy także podać z pieczywem, grzankami itp.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz