Dzisiaj pomysł na sałatkę/śniadanie/lunch - jednym słowem lekki posiłek, który idealnie sprawdzi się w "bezmięsny piątek" :-)
Składniki:
- 2 buraczki
- 1/2 czerwonej cebuli
- około 70 g sera koziego lub np. fety
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- pieprz
Wykonanie:
Buraczki dokładniej myjemy, owijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy (w zależności od wielkości) przez około 50 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika wrzucamy do miski z zimną wodą - wówczas łatwo zdejmiemy z nich skórkę. Obieramy, kroimy w plastry. Rozkładamy na talerzu.
Cebulę kroimy w pióra. Kładziemy na talerzu. Całość posypujemy pokruszonym serem, orzechami i polewamy octem balsamicznym. Doprawiamy pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz