Trwa sezon na bób. To bardzo smaczne i ciekawe warzywo, które można naprawdę fajnie wykorzystać w kuchni: przygotować z niego pastę do pieczywa, farsz do naleśników czy pierogów, ale można użyć go także w bardzo prosty sposób - jako dodatek do sałatki. I dzisiaj z taką propozycją do Was przychodzę: lekką, bardzo wakacyjną, kolorową sałatką.
Składniki:
- około 100 g wędzonego łososia
- około 100 g bobu (ugotowanego i wyłuskanego)
- około 100 g kukurydzy
- 1 żółta papryka
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 czerwona cebula
- rukola
- pieczywo do podania
- dressing: sok z 1/2 limonki, 2 łyżki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki miodu, sól, pieprz
Wykonanie:
Ogórek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę. Bób siekamy.
Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą.
Wszystkie składniki (oprócz łososia) umieszczamy w misce, polewamy dressingiem, mieszamy. Wykładamy do miseczek, na wierzchu układamy plasterki łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz