Sezon na truskawki praktycznie się już skończył, ale na dobre zaczynają się maliny. Ja lubię je tak samo bardzo jak truskawki, najchętniej same, z jogurtem i granolą, ale... w cieście też przecież sprawdzają się idealnie. Więc dziś prawdziwie letnie ciasto, z galaretką, malinami, kremem śmietanowym i bezą z migdałami. Polecam Wam bardzo.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g serka mascarpone
- 350 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 białka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g migdałów w płatkach
- 1 łyżka soku z cytryny
- około 300 g świeżych malin
- 2 galaretki malinowe
Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy, wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180C przez około 35 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do nich po łyżeczce cukier, cały czas je miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i miksujemy jeszcze około minutę. Bezę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w której wcześniej piekło się kruche ciasto, posypujemy migdałami w płatkach, pieczemy w temp. 140C przez około 60 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć mieszamy ją z malinami i wylewamy na ostudzony blat z kruchego ciasta, wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Mascarpone łączymy z cukrem pudrem, mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Wykładamy krem na warstwę malinową z galaretki. Przykrywamy upieczoną i ostudzoną bezą.
👌👌👌👌🥰 THE BEST 🍮
OdpowiedzUsuń