7/22/2019

7/22/2019

Malinowa chmurka - kruche ciasto z galaretką, kremem śmietanowym i migdałową bezą


Sezon na truskawki praktycznie się już skończył, ale na dobre zaczynają się maliny. Ja lubię je tak samo bardzo jak truskawki, najchętniej same, z jogurtem i granolą, ale... w cieście też przecież sprawdzają się idealnie. Więc dziś prawdziwie letnie ciasto, z galaretką, malinami, kremem śmietanowym i bezą z migdałami. Polecam Wam bardzo.

Składniki:
Ciasto:

  •     1 szklanka mąki pszennej
  •     1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  •     1 jajko
  •     1 żółtko
  •     1 kostka masła (200g)
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     3 łyżki cukru pudru
  •     szczypta soli
Krem śmietanowy:
  • 200 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Beza:
  • 3 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
  • około 300 g świeżych malin
  • 2 galaretki malinowe

 Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy, wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180C przez około 35 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do nich po łyżeczce cukier, cały czas je miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i miksujemy jeszcze około minutę. Bezę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w której wcześniej piekło się kruche ciasto, posypujemy migdałami w płatkach, pieczemy w temp. 140C przez około 60 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć mieszamy ją z malinami i wylewamy na ostudzony blat z kruchego ciasta, wstawiamy  do lodówki, aby stężała.
Mascarpone łączymy z cukrem pudrem, mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Wykładamy krem na warstwę malinową z galaretki. Przykrywamy upieczoną i ostudzoną bezą.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza