7/17/2019

7/17/2019

Quesadillas z farszem z mięsa mielonego, warzywami i czarną fasolą



Pogoda w lipcu nas nie rozpieszcza, jest raczej chłodno, ale to sprzyja gotowaniu, więc dziś mam dla Was kolejną propozycję obiadową. Quesadillas na tortillach domowej roboty, wbrew pozorom nie wymaga ani zbyt wiele czasu na przygotowanie, ani tym bardziej szczególnych umiejętności, więc serdecznie Was zapraszam do wypróbowania przepisu. 
 
Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • około 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 200 g czarnej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • około 200 g tartego sera żółtego
  • po 1 łyżeczce ziół prowansalskich, suszonej bazylii, papryki słodkiej i ostrej
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • do podania: jogurt naturalny, natka pietruszki

Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy przez około godzinę - do miękkości. Uwaga: przez pierwsze 15 minut fasolę gotujemy bez przykrycia na dużym ogniu w celu usunięcia toksyn.
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól i oliwę, w środku robimy wgłębienie, a następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Zarabiamy ciasto, wyrabiamy je kilka minut, a następnie owijamy w folię i odkładamy na około 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, przyprawy i całość smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy posiekaną drobno marchewkę, paprykę, przecier pomidorowy, wodę i całość dusimy pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, czarną fasolę, dusimy jeszcze 5 minut.
Z ciasta odrywamy kawałki, wałkujemy je na dość cienkie placki o średnicy naszej patelni. Smażymy je na suchej patelni, z dwóch stron, po około 40 sek z każdej. Na jeden placek wykładamy porcję farszu, posypujemy tartym serem, przykrywamy drugim plackiem. Kładziemy na rozgrzanej patelni (lekko posmarowanej olejem) i smażymy około  2-3 minuty. Przekręcamy na drugą stronę i także smażymy około 2-3 minuty.
Zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, kroimy na części, podajemy z jogurtem i natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza