7/12/2019

7/12/2019

Placuszki z kalafiora z grillowanym kurczakiem i pastą z awokado




Jak wiecie placuszki to potrawa, którą darzę szczególną sympatii ;-) Głównie ze względu na nieograniczoną możliwość eksperymentowania w doborze składników i łatwość przygotowania. I dziś mam dla Was jeden z takich właśnie pomysłów: placuszki z kalafiora z grillowanym kurczakiem i awokado. Idealny na obiad. Polecam Wam bardzo.

Składniki:

  • 1 sztuka kalafiora (500g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • około 300-400 g piersi z kurczaka
  • 1 awokado
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • po 1 płaskiej łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej, kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:
Kalafior gotujemy na parze. Cebulę drobno siekamy. Paprykę i ugotowany kalafior kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy (razem z łodyżkami). Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, papryki w proszku i kurkumę. Mieszamy.
Awokado obieramy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozgniatamy widelcem na w miarę gładką pastę.
Kurczaka kroimy w podłużne paski, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Grillujemy na patelni grillowej z dwóch stron na złoty kolor.
Z ciasta smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z dwóch stron. 

Wskazówka: placuszki są bardzo delikatne i dość łatwo się rozpadają, więc najlepiej wykładać małe porcje, aby łatwiej było je przewrócić na drugą stronę podczas smażenia.



1 komentarz:

  1. Troszkę pracochłonne ale warto było.Rozpływają się w ustach i godny polecenia przepis,zawsze to cos innego.Bardzo dziękuje.

    OdpowiedzUsuń