Jak wiecie placuszki to potrawa, którą darzę szczególną sympatii ;-) Głównie ze względu na nieograniczoną możliwość eksperymentowania w doborze składników i łatwość przygotowania. I dziś mam dla Was jeden z takich właśnie pomysłów: placuszki z kalafiora z grillowanym kurczakiem i awokado. Idealny na obiad. Polecam Wam bardzo.
Składniki:
- 1 sztuka kalafiora (500g)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- około 300-400 g piersi z kurczaka
- 1 awokado
- pęczek natki pietruszki
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- po 1 płaskiej łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej, kurkumy
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Kalafior gotujemy na parze. Cebulę drobno siekamy. Paprykę i ugotowany kalafior kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy (razem z łodyżkami). Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, papryki w proszku i kurkumę. Mieszamy.
Awokado obieramy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozgniatamy widelcem na w miarę gładką pastę.
Kurczaka kroimy w podłużne paski, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Grillujemy na patelni grillowej z dwóch stron na złoty kolor.
Z ciasta smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z dwóch stron.
Wskazówka: placuszki są bardzo delikatne i dość łatwo się rozpadają, więc najlepiej wykładać małe porcje, aby łatwiej było je przewrócić na drugą stronę podczas smażenia.
Troszkę pracochłonne ale warto było.Rozpływają się w ustach i godny polecenia przepis,zawsze to cos innego.Bardzo dziękuje.
OdpowiedzUsuń