5/16/2019

5/16/2019

Pikantne żeberka w piwie i miodzie z Warką Radler






Dziś mam dla Was naprawdę genialny przepis na pikantne żeberka w obłędnym, lepkim sosie na bazie piwa. Nowa Warka Radler Ciemne Cytrynowe 0.0% to napój zupełnie bezalkoholowy, jednak zawiera on w sobie charakterystyczny posmak piwa. Zbilansowany dodatkiem lemoniady cytrynowej smakuje naprawdę wyśmienicie. Sprawdzi się idealnie nie tylko w towarzystwie moich żeberek ale np. grillowych smakołyków. Polecam Wam bardzo i koniecznie wypróbujcie przepis - nie pożałujecie :-)

Pikantne żeberka w piwie i miodzie
Składniki:
⦁    1 kg żeberek
⦁    2/3 puszki piwa Warka Radler Ciemne Cytrynowe 0.0%
⦁    3 łyżki sosu sojowego
⦁    2 łyżki miodu
⦁    2 łyżki przecieru pomidorowego
⦁    1 łyżka ketchupu
⦁    1 papryczka chilli
⦁    kilka gałązek tymianku
⦁    3 ząbki czosnku
⦁    sól, pieprz
⦁    natka pietruszki
⦁    sezam
⦁    olej


Wykonanie:
Żeberka doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, obsmażamy żeberka z każdej strony na dużym ogniu. Przekładamy je na blaszkę do pieczenia. Kładziemy przekrojone na pół ząbki czosnku, dodajemy gałązki tymianku, wlewamy około 4-5 łyżek piwa i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekamy około 30-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnuszka wlewamy piwo, sos sojowy, miód, przecier pomidorowy, ketchup, bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (bez pestek). Wszystko gotujemy około 15 minut, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
Upieczone żeberka wyjmujemy na deskę, kroimy, smarujemy sosem, posypujemy sezamem i natką pietruszki.





2 komentarze:

  1. Przepis sprawdzony, żeberka w tym sosie - totalny odlot. Jedyna uwaga to, że żeberka po czasie 30-40 min w piekarniku nie są do końca miękkie, warto potrzymać dłużej. Jakby nie było, polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za podzielenie się opinią :-) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń