Witajcie po weekendzie. Ten poniedziałek zaczynam z małymi "umilaczami" - domową wersją znanych ciasteczek Oreo. Wyszły naprawdę świetnie, więc bardzo je Wam polecam. Na pewno posmakują nie tylko najmłodszym ;-)
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 kostki masła
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki czarnego kakao (ja użyłam Czarnego Kakao Intense Dr. Oetker)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 g serka mascarpone
- kilka kropel pasty waniliowej
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Ze składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Następnie wałkujemy, wykrawamy z niego kółka, pieczemy w temp. 190 C przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy.
Mascarpone łączymy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Kremówkę ubijamy, dodajemy do mascarpone, mieszamy. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka.
*przepis powstał na zlecenie marki Dr. Oetker
Takie ciacha, pycha! 😍😍😍
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńWyszły mi tak samo. Świetnie i smacznie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję ślicznie za podzielenie się opinią :-) Pozdrowienia!
UsuńJa zrobiłam trochę mniej kremu i też super wyszło
OdpowiedzUsuń