2/18/2019

2/18/2019

Zupa w stylu azjatyckim z makaronem chow mein, pak choi i wieprzowiną




Lubicie zupy? Ja bardzo, mimo, że dość rzadko je gotuję. Poza tradycyjnymi lubię zwłaszcza te w stylu azjatyckim (nie mówię o klasycznym ramenie, pho itd.) ale raczej o czymś pomiędzy, co wyczarujemy sami ze składników, które mamy pod ręką. Trochę mięsa, bulion, mnóstwo warzyw oraz ulubiony makaron - to moim zdaniem idealna receptura na zupę :-)

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • około 300 g polędwiczki wieprzowej (lub np. schabu)
  • około 200 g makaronu chow mein
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 2-3 łyżki pędów bambusa (ze słoika)
  • 2-3 plasterki imbiru
  • zielona fasolka szparagowa (około 1 szklanka)
  • 1 kapustka pak choi
  • 1 czerwona cebula
  • około 1/4 szklanki sosu sojowego
  • łyżka oleju

Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę siekamy, podsmażamy aż się zeszkli. Wówczas dodajemy pokrojone w słupki: marchewkę, pietruszkę, imbir, pora w plasterkach oraz pędy bambusa. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy pokrojoną w plastry wieprzowinę, smażymy około 4-5 minut, aż mięso lekko zbrązowieje. Wówczas zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około 30-40 minut (mięso powinno stać się miękkie). Wówczas do garnka dodajemy zieloną fasolkę szparagową, kapustkę pak choi, sos sojowy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, nakładamy do miseczek, zalewamy zupą.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza