Lubicie zupy? Ja bardzo, mimo, że dość rzadko je gotuję. Poza tradycyjnymi lubię zwłaszcza te w stylu azjatyckim (nie mówię o klasycznym ramenie, pho itd.) ale raczej o czymś pomiędzy, co wyczarujemy sami ze składników, które mamy pod ręką. Trochę mięsa, bulion, mnóstwo warzyw oraz ulubiony makaron - to moim zdaniem idealna receptura na zupę :-)
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- około 300 g polędwiczki wieprzowej (lub np. schabu)
- około 200 g makaronu chow mein
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- 2-3 łyżki pędów bambusa (ze słoika)
- 2-3 plasterki imbiru
- zielona fasolka szparagowa (około 1 szklanka)
- 1 kapustka pak choi
- 1 czerwona cebula
- około 1/4 szklanki sosu sojowego
- łyżka oleju
Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę siekamy, podsmażamy aż się zeszkli. Wówczas dodajemy pokrojone w słupki: marchewkę, pietruszkę, imbir, pora w plasterkach oraz pędy bambusa. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy pokrojoną w plastry wieprzowinę, smażymy około 4-5 minut, aż mięso lekko zbrązowieje. Wówczas zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około 30-40 minut (mięso powinno stać się miękkie). Wówczas do garnka dodajemy zieloną fasolkę szparagową, kapustkę pak choi, sos sojowy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, nakładamy do miseczek, zalewamy zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz