2/15/2019

2/15/2019

Drożdżowe rogaliki z białym makiem i migdałami



Wiem, wiem - to zdecydowanie nie jest ten miesiąc, kiedy piecze się rogaliki z białym makiem. Ale w listopadzie jakoś nie było czasu, a mak czekał i czekał... W końcu trzeba było go wykorzystać. Nie jest to tradycyjna wersja rogalików świętomarcińskich (pomijając fakt, że te "prawdziwe" świętomarcińskie są wypiekane tylko w Poznaniu). U mnie nie ma orzechów, nie użyłam też lukru (bo niezbyt za nim przepadam). Na wierzchu mamy więc tylko migdałową posypkę, ale i tak jest przepysznie! :-)




 Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:

  • 300 g maku białego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży
  • żółtko+ 1 łyżka mleka + migdały w płatkach

 Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym) i pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną, zarabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 5 minut. Następnie odcedzamy go na sicie (przelewamy porządnie pod bieżącą wodą).  Mielimy 3 razy. Następnie dodajemy do niego cukier, żółtko, drożdże oraz pianę ubitą z białka. Wyrabiamy masę.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt koła, smarujemy je makiem, kroimy na trójkąty, które zwijamy na kształt rogalików. Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy migdałami w płatkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 20-25 minut (na złoty kolor).






4 komentarze: