10/05/2022

10/05/2022

Crumble śliwkowe (śliwki zapieczone pod kruszonką)

Jesienią nic tak nie smakuje jak pieczone śliwki pod kruszonką. Pyszne, aromatyczne, ciepłe i pachnące. Umilą każde ponure, jesienne popołudnie :-) 


Składniki:

  • śliwki
  • cukier
  • trochę mąki ziemniaczanej
  • kruszonka: 100 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g mąki krupczatki


Wykonanie:
Śliwki rozdrabniamy wg uznania, układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach, kładziemy na wierzch śliwek. Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. Podajemy na ciepło z lodami lub jogurtem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz