8/23/2022

8/23/2022

Kakaowe muffiny z malinowym nadzieniem i bitą śmietaną

 

Dziś ma dla Was przepis na kakaowe muffinki z malinowym wnętrzem i puszystą chmurką bitej śmietany na wierzchu. To dobry czas na wypieki ze świeżymi malinami, więc korzystajmy ;-) 


Składniki:
Ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • ️100 g rozpuszczonego masła 
  • 100 ml mleka 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 jajka 
  • ️1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Nadzienie: 

  • 300 g mrożonych malin 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Dodatkowo: 

  • 500ml kremówki ubitej z cukrem pudrem 
  • maliny do dekoracji


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, kakao, proszek i sodę, mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mleko, masło, jajka. Wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papilotek na muffiny, pieczemy około 35 minut w temp. 180C. Studzimy.
Maliny mieszamy w garnuszku, cały czas podgrzewając z cukrem i mąką ziemniaczaną, gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy ją z ognia i studzimy.
Odcinamy wierzchnią część muffin i nieco ciasta ze środka, nakładamy frużelinę malinową.
Za pomocą szprychy cukierniczej nakładamy ubitą kremówkę. Wierzch dekorujemy malinami i pozostałością frużeliny malinowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz