Dziś ma dla Was przepis na kakaowe muffinki z malinowym wnętrzem i puszystą chmurką bitej śmietany na wierzchu. To dobry czas na wypieki ze świeżymi malinami, więc korzystajmy ;-)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- ️100 g rozpuszczonego masła
- 100 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- ️1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
- 300 g mrożonych malin
- 100 g cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500ml kremówki ubitej z cukrem pudrem
- maliny do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, kakao, proszek i sodę, mieszamy.
W
drugiej misce mieszamy mleko, masło, jajka. Wlewamy mokre składniki do
suchych, mieszamy do połączenia składników. Nakładamy ciasto do
papilotek na muffiny, pieczemy około 35 minut w temp. 180C. Studzimy.
Maliny
mieszamy w garnuszku, cały czas podgrzewając z cukrem i mąką
ziemniaczaną, gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy ją z ognia i
studzimy.
Odcinamy wierzchnią część muffin i nieco ciasta ze środka, nakładamy frużelinę malinową.
Za pomocą szprychy cukierniczej nakładamy ubitą kremówkę. Wierzch dekorujemy malinami i pozostałością frużeliny malinowej.
Muffinki przepyszne
OdpowiedzUsuń