Dziś ma dla Was przepis na kakaowe muffinki z malinowym wnętrzem i puszystą chmurką bitej śmietany na wierzchu. To dobry czas na wypieki ze świeżymi malinami, więc korzystajmy ;-)
Składniki: 
Ciasto: 
- 200 g mąki pszennej
 - 100 g cukru trzcinowego
 - ️100 g rozpuszczonego masła
 - 100 ml mleka
 - 2 łyżki kakao
 - 2 jajka
 - ️1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Nadzienie:
- 300 g mrożonych malin
 - 100 g cukru
 - 1 łyżka maki ziemniaczanej
 
Dodatkowo:
- 500ml kremówki ubitej z cukrem pudrem
 - maliny do dekoracji
 
Wykonanie: 
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, kakao, proszek i sodę, mieszamy. 
W
 drugiej misce mieszamy mleko, masło, jajka. Wlewamy mokre składniki do 
suchych, mieszamy do połączenia składników. Nakładamy ciasto do 
papilotek na muffiny, pieczemy około 35 minut w temp. 180C. Studzimy. 
Maliny
 mieszamy w garnuszku, cały czas podgrzewając z cukrem i mąką 
ziemniaczaną, gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy ją z ognia i 
studzimy. 
Odcinamy wierzchnią część muffin i nieco ciasta ze środka, nakładamy frużelinę malinową. 
Za pomocą szprychy cukierniczej nakładamy ubitą kremówkę. Wierzch dekorujemy malinami i pozostałością frużeliny malinowej. 
Muffinki przepyszne
OdpowiedzUsuń