8/16/2022

8/16/2022

Kanapka z awokado, szpinakiem, grillowaną cukinią, szynką i jajkiem

Śniadanie nie musi być nudne, nawet jeśli mają to być kanapki z szynką i jajkiem. Podrzucam Wam moją wersję, jeśli nie zdążycie rano przed pracą czy szkołą, warto przygotować je sobie w weekend. Mogą zresztą stać się także pożywnym obiadem - bardzo polecam!


Składniki:

  • bagietka
  • szynka
  • szpinak
  • jajko sadzone
  • cukinia (+sól, pieprz, suszony czosnek, oliwa)
  • awokado (+ sól, pieprz, sok z cytryny)
  • sos (1 łyżka musztardy Dijon, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka majonezu, sok z cytryny do smaku, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz)
  • posiekany szczypiorek


 

Wykonanie:
Bagietkę kroimy, podpiekamy w piekarniku na chrupko.
Doprawioną cukinię smażymy na patelni grillowej.
Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Na podgrzaną bagietkę kładziemy szpinak, szynkę, grillowaną cukinię, usmażone jajko. Drugą cześć bułki smarujemy awokado, przykrywamy. Polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz