Dziś pomysł na obiad w stylu: prosto, szybko i baaardzo smacznie. Makaron soba z pysznym sosem sojowo-orzechowym, u mnie w wersji z mięsem, ale swobodnie możecie je pominąć (użyć większej ilości warzyw) i też będzie pysznie. Jeśli lubicie azjatyckie klimaty - nie będziecie zawiedzeni.
Składniki:
- ok 200 g makaronu soba
- około 300 g polędwiczki wieprzowej
- mieszanka warzyw: zielona fasolka szparagowa, papryka czerwona, zielona i żółta, marchewka, pędy bambusa, por, pietruszka, nieduża kapustka pak-choi, cebula
- sos: 100 ml sosu sojowego, 2 łyżki masła orzechowego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, około 30 ml wody
- nieduża papryczka chilli
- sezam
- olej (może być z arachidowy)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę siekamy w kostkę, papryczkę chilli drobno siekamy, podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojone w słupki warzywa (oprócz kapustki pak-choi). Smażymy około 10 minut - warzywa nie powinny stać się całkiem miękkie, a zachować lekką chrupkość.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, około 3 minuty, odcedzamy.
Polędwiczkę kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na drugiej patelni, z dwóch stron po około 1-2 minuty (w zależności od stopnia wysmażenia).
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Wlewamy je na patelnię z pokrojonymi warzywami. Dodajemy także pokrojona kapustkę pak-choi. Podsmażamy około 2 minuty, następnie dodajemy makaron, wszystko mieszamy tak, aby makaron pokrył się sosem.. Wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy polędwiczkę. Posypujemy sezamem (można go uprzednio uprażyć na suchej patelni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz