2/13/2019

2/13/2019

Makaron soba po azjatycku z warzywami i polędwiczką wieprzową




Dziś pomysł na obiad w stylu: prosto, szybko i baaardzo smacznie. Makaron soba z pysznym sosem sojowo-orzechowym, u mnie w wersji z mięsem, ale swobodnie możecie je pominąć (użyć większej ilości warzyw) i też będzie pysznie. Jeśli lubicie azjatyckie klimaty - nie będziecie zawiedzeni.

Składniki:

  • ok 200 g makaronu soba
  • około 300 g polędwiczki wieprzowej
  • mieszanka warzyw: zielona fasolka szparagowa, papryka czerwona, zielona i żółta, marchewka, pędy bambusa, por, pietruszka, nieduża kapustka pak-choi, cebula
  • sos: 100 ml sosu sojowego, 2 łyżki masła orzechowego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, około 30 ml wody
  • nieduża papryczka chilli
  • sezam
  • olej (może być z arachidowy)
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę siekamy w kostkę, papryczkę chilli drobno siekamy, podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojone w słupki warzywa (oprócz kapustki pak-choi). Smażymy około 10 minut - warzywa nie powinny stać się całkiem miękkie, a zachować lekką chrupkość.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, około 3 minuty, odcedzamy.
Polędwiczkę kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na drugiej patelni, z dwóch stron po około 1-2 minuty (w zależności od stopnia wysmażenia).
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Wlewamy je na patelnię z pokrojonymi warzywami. Dodajemy także pokrojona kapustkę pak-choi. Podsmażamy około 2 minuty, następnie dodajemy makaron, wszystko mieszamy tak, aby makaron pokrył się sosem.. Wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy polędwiczkę. Posypujemy sezamem (można go uprzednio uprażyć na suchej patelni).




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza