Dobra sałatka to podstawa. Lekka, zdrowa, kolorowa, chrupiąca i pyszna! Sprawdzi się na obiad, na śniadanie i lunch. Mega uniwersalna, szybka i prosta. Zachęceni? Koniecznie zróbcie ;-)
Składniki:
- około 300-400 g polędwiczki wieprzowej
- dowolny mix sałat
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 1 pomarańcza
- około 80 g sera typu feta
- kilka sztuk jadalnych kasztanów (z puszki) - możecie pominąć ten składnik, ale generalnie polecam Wam kiedyś spróbować kasztanów, dają bardzo fajny efekt chrupkości w sałatce
- marynata do mięsa: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz
- dressing: 2 łyżki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy. Polędwiczkę smarujemy obficie całą marynatą i odstawiamy na minimum 30-40 minut, aby się zamarynowała. Po tym czasie smażymy ją na oleju, na po około 4 minuty z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia, jaki chcecie osiągnąć). Zdejmujemy z patelni, odkładamy na deskę na kilka chwil.
Mix sałat, kawałki awokado, wyfiletowane cząstki pomarańczy, kawałki pomidora, oraz cienko pokrojone w plasterki kasztany mieszamy ze sobą. Składniki na dressing łączymy ze sobą, polewamy nimi sałatę. Wykładamy na talerz, układamy wysmażoną i pokrojoną w plastry polędwiczkę, i całość posypujemy pokruszonym serem feta. Możemy podać z grzankami z pieczywa.
Pysznie wyglądą, ale polędiczka wieprzowa nie może być w środku różowa! Wieprzowiny nie można spożywać niedopieczonej grozi to wieloma chorobami przenoszonymi przez te zwierzęta....
OdpowiedzUsuńPolędwiczkę wołową można tak przygotowywać.