1/04/2019

1/04/2019

Xinxim z krewetkami i kurczakiem - kuchnia brazylijska

 

Witajcie w Nowym Roku! Ja ten roku zaczynam podróżniczo i zabieram Was na wycieczkę do Ameryki Południowej. Lubicie kuchnię brazylijską? Kojarzycie jakieś przepisy z tego zakątka świata? Mam dla Was pomysł na danie z ryżem, kurczakiem i krewetkami z wyraźną nutą orzechową - to xinxim - tradycyjne, brazylijskie danie, które na pewno Wam posmakuje ;-)


Składniki:
⦁    300 g piersi z kurczaka
⦁    200 g krewetek
⦁    1 puszka mleka kokosowego
⦁    200 g ryżu 

⦁    1 cebula
⦁    3 ząbki czosnku
⦁    pęczek kolendry
⦁    1/2 szklanki orzeszków ziemnych
⦁    1 papryczka chilli
⦁    2 łyżki kuminu
⦁    2 łyżki suszonych krewetek
⦁    sól
⦁    1 limonka
⦁    1 łyżka oleju kokosowego


Wykonanie:
Do blendera wrzucamy czosnek, łodyżki kolendry, orzeszki ziemne, chilli, kumin, suszone krewetki, sól i sok z limonki. Wszystko miksujemy na w miarę jednolitą pastę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulę siekamy, wsypujemy na patelnię i smażymy aż się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz krewetki i podsmażamy około 5-8 minut. Następnie dodajemy pastę z przypraw, oraz mleko kokosowe i całość gotujemy około 10-15 minut.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gotowym sosem. Wierzch posypujemy  listkami kolendry.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz