Witajcie w Nowym Roku! Ja ten roku zaczynam podróżniczo i zabieram Was na wycieczkę do Ameryki Południowej. Lubicie kuchnię brazylijską? Kojarzycie jakieś przepisy z tego zakątka świata? Mam dla Was pomysł na danie z ryżem, kurczakiem i krewetkami z wyraźną nutą orzechową - to xinxim - tradycyjne, brazylijskie danie, które na pewno Wam posmakuje ;-)
Składniki:
⦁ 300 g piersi z kurczaka
⦁ 200 g krewetek
⦁ 1 puszka mleka kokosowego
⦁ 200 g ryżu
⦁ 1 cebula
⦁ 3 ząbki czosnku
⦁ pęczek kolendry
⦁ 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
⦁ 1 papryczka chilli
⦁ 2 łyżki kuminu
⦁ 2 łyżki suszonych krewetek
⦁ sól
⦁ 1 limonka
⦁ 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Do blendera wrzucamy czosnek, łodyżki kolendry, orzeszki ziemne, chilli, kumin, suszone krewetki, sól i sok z limonki. Wszystko miksujemy na w miarę jednolitą pastę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulę siekamy, wsypujemy na patelnię i smażymy aż się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz krewetki i podsmażamy około 5-8 minut. Następnie dodajemy pastę z przypraw, oraz mleko kokosowe i całość gotujemy około 10-15 minut.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gotowym sosem. Wierzch posypujemy listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz