12/19/2018

12/19/2018

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami




Jaka potrawa jest u Was obowiązkowa na wigilijnym stole? Jest pewnie niejedna ;-) a którą lubicie najbardziej? U mnie to pierogi z kapustą. Obowiązkowo podsmażone. W zasadzie większość pozostałych dań mogłaby nie istnieć ;-)
Dziś mam dla Was klasyczny przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami (można oczywiście użyć grzybów leśnych).

Składniki:
Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (typ 480-500)
  • około 220-250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • około 500 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2  łyżki oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę zalewamy 1 1/2 szklanki wody i gotujemy około 50 minut (do miękkości). Po ugotowaniu odciskamy, kładziemy na desce, a następnie siekamy.
Cebulę drobno siekamy, marchewkę oraz pieczarki także. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę, smażymy około 5-7 minut. Na koniec dodajemy pieczarki, smażymy aż wyparuje z nich cała woda. Zdejmujemy z patelni, dodajemy do posiekanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i odkładamy na około 30 minut, aby odpoczęło. Następnie Cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz, zwijamy w dowolny sposób. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju do momentu, aż wypłyną na wierzch. Gotowe. Choć zdecydowanie polecam po ugotowaniu podsmażyć je dodatkowo na patelni :-)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi w każdej formie i z każdym farszem, ale te z kapustą i grzybami zazwyczaj trafiają do mnie na samą górę, top1 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam tak samo ;-) Wesołych Świąt i mnóstwa pysznych pierożków ;-)

      Usuń