Składniki:
⦁ 4 gotowane ziemniaki
⦁ 4 buraczki
⦁ 1 czerwona cebula
⦁ 1 jabłko
⦁ opakowanie śledzi a'la Matjas lub 2 opakowania "Śledzików na okrągło solonych z kolorowym pieprzem" marki SEKO
⦁ 3 jajka
⦁ około 1/2 szklanki majonezu
⦁ sól pieprz
⦁ sok z cytryny
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Tak samo postępujemy z buraczkami. Jajka również gotujemy (na twardo).
Ziemniaki po ugotowaniu kroimy w kostkę. Buraczki ścieramy na tarce. W kostkę kroimy także jabłko (skrapiamy je sokiem z cytryny), białko jaj oraz drobno siekamy cebulę. Żółtka jaj rozdrabniamy widelcem.
Sałatkę możemy podzielić na mniejsze porcje i "uformować" je za pomocą rantu cukierniczego lub tez wyłożyć ją do przezroczystej salaterki.
Wykładamy kolejno warstwy: ziemniaki, część majonezu, śledzie, jabłka, majonez, buraczki, białko jaja, żółtka jaja. Możemy doprawić pieprzem.
Mniej więcej na ile osób wychodzi taka ilość?
OdpowiedzUsuńNa jakieś 4-5 mniejszych porcji
Usuń