12/18/2018

12/18/2018

Wigilijna, warstwowa sałatka śledziowa



Święta coraz bliżej, a Boże Narodzenie nie może się oczywiście obyć bez śledzi! My uwielbiamy różnego rodzaju sałatki śledziowe i dziś razem z SEKO mamy dla Was właśnie pomysł na śledziową, warstwową sałatkę na wigilijny stół.

Składniki:
⦁    4 gotowane ziemniaki
⦁    4 buraczki
⦁    1 czerwona cebula
⦁    1 jabłko
⦁    opakowanie śledzi a'la Matjas lub 2 opakowania "Śledzików na okrągło solonych z kolorowym pieprzem" marki SEKO
⦁    3 jajka
⦁    około 1/2 szklanki majonezu
⦁    sól pieprz
⦁    sok z cytryny


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Tak samo postępujemy z buraczkami. Jajka również gotujemy (na twardo).
Ziemniaki po ugotowaniu kroimy w kostkę. Buraczki ścieramy na tarce. W kostkę kroimy także jabłko (skrapiamy je sokiem z cytryny), białko jaj oraz drobno siekamy cebulę. Żółtka jaj rozdrabniamy widelcem.
Sałatkę możemy podzielić na mniejsze porcje i "uformować" je za pomocą rantu cukierniczego lub tez wyłożyć ją do przezroczystej salaterki.
Wykładamy kolejno warstwy: ziemniaki, część majonezu, śledzie, jabłka, majonez, buraczki, białko jaja, żółtka jaja. Możemy doprawić pieprzem.








2 komentarze: