12/17/2018

12/17/2018

Krokiety z soczewicą i szpinakiem na Boże Narodzenie



U kogo na święta będą krokiety, a u kogo paszteciki :-)? U mnie tym razem krokiety, w nieco odmienionej wersji - z zieloną soczewicą i szpinakiem. Smakują świetnie - koniecznie wypróbujcie!


Ciasto:
⦁    220 g mąki pszennej
⦁    około 220 ml mleka
⦁    około 180 ml wody gazowanej
⦁    1 jajko
⦁    1 łyżka oliwy
⦁    szczypta soli
⦁     olej do smażenia
⦁    1 szklanka bułki tartej + 1 jajko do panierowania

Farsz:
⦁    1 szklanka zielonej soczewicy
⦁    400 g szpinaku mrożonego
⦁    200 g sera feta
⦁    1 cebula
⦁    2 ząbki czosnku
⦁    pieprz


Wykonanie:
Soczewicę płuczemy na sitku. Wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem o gotujemy do miękkości, około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, wówczas dodajemy szpinak, smażymy aż szpinak się rozmrozi. Wówczas na patelnię dodajemy ugotowaną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz ser feta. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy oliwę, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15  minut. Po tym czasie smażymy naleśniki. Nadziewamy je przygotowanym farszem.
Panierujemy krokiety w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.






*przepis powstał na zlecenie marki MAMUT S.A.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza