1/07/2019

1/07/2019

Karnawałowe skandynawskie rozetki




Wraz z Nowym Rokiem rozpoczął się okres karnawałowego szaleństwa. Do Tłustego Czwartku jeszcze daleko, ale faworki czy pączki są już jak najbardziej mile widziane :-) A u mnie dziś dalekie krewne faworków - skandynawskie rozetki, czyli forma ciasta naleśnikowego smażona w głębokim tłuszczu przy użyciu specjalnych, metalowych foremek. Bardzo efektownie wyglądają no i smakują ;-)
Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy mikserem do połączenia składników. Powinno nam wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać do niego mleka.  Odstawiamy na około 15 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz. Foremki do rozetek zanurzamy w gorącym tłuszczu, a następnie zanurzamy je w cieście (tylko do połowy ich wysokości, gdy zanurzymy je całe, wówczas nie zdejmiemy z nich usmażonych rozetek). Zanurzamy je w tłuszczu i smażymy około 15 sekund. Tuż po wyjęciu z tłuszczu zdejmujemy je z foremki. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz