Wraz z Nowym Rokiem rozpoczął się okres karnawałowego szaleństwa. Do Tłustego Czwartku jeszcze daleko, ale faworki czy pączki są już jak najbardziej mile widziane :-) A u mnie dziś dalekie krewne faworków - skandynawskie rozetki, czyli forma ciasta naleśnikowego smażona w głębokim tłuszczu przy użyciu specjalnych, metalowych foremek. Bardzo efektownie wyglądają no i smakują ;-)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- około 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy mikserem do połączenia składników. Powinno nam wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać do niego mleka. Odstawiamy na około 15 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz. Foremki do rozetek zanurzamy w gorącym tłuszczu, a następnie zanurzamy je w cieście (tylko do połowy ich wysokości, gdy zanurzymy je całe, wówczas nie zdejmiemy z nich usmażonych rozetek). Zanurzamy je w tłuszczu i smażymy około 15 sekund. Tuż po wyjęciu z tłuszczu zdejmujemy je z foremki. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz