11/26/2018

11/26/2018

Meksykańskie tacos z wieprzowiną na ostro






Dzień dobry! Witam Was kolorowo w ten listopadowy dzień i podrzucam pomysł na świetny, rozgrzewający i nienudny obiad. Tacos z domowymi plackami i pysznym nadzieniem na pewno rozchmurzy wasze popołudnie. 
 
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • marynata: 1 papryczka chilli, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu, po 1 łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej, majeranku, bazylii i oregano, 2 łyżki soku z limonki
  • pęczek kolendry
  • awokado
  • liście sałaty
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego + 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • naczosy

Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Nacieramy nią mięso, a następnie wkładamy do brytfanki, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w temp. 140C przez około 5 godzin (po upieczeniu mięso powinno się rozpadać).
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy szczyptę soli i oliwę, robimy w środku wgłębienie, a następnie dolewamy stopniowo wodę, zarabiając ciasto. Formujemy z niego elastyczna kulę, po czym owijamy je w folię i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części, każdą cienko wałkujemy i smażymy na suchej patelni z dwóch stron po około 30 sekund.
Jeszcze ciepłe  układamy na wałku do ciasta lub szklance, aby nabrały półokragłego kształtu.
Następnie nadziewamy je liśćmi sałaty, kawałkami awokado, upieczonym mięsem, listkami kolendry i sosem czosnkowym. Wierzch możemy dodatkowo posypać pokruszonymi naczosami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz