Zaczęły się pierwsze mrozy więc czas na coś pysznie rozgrzewającego, ale dziś nieco bardziej po azjatycku - przed Państwem ramen z kaczki! :-)
Składniki:
- 5 szt ud kaczki
- ok. 200 g makaronu ramen
- ok. 200 zielonej fasolki szparagowej
- jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- korzeń imbiru ok. 4 cm
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 nieduży por
- kawałek selera
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- około 5-6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- olej sezamowy
- sól, pieprz
- do podania: czarny sezam, szczypior z dymki
Wykonanie:
Udka kaczki doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim udka z dwóch stron na złoty kolor.
Udka zdejmujemy na patelnię dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekane w kostkę, podsmażamy aż się zeszkli. Cebulę wraz z całą zawartością patelni przekładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera i pora, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach, pokrojony w słupki imbir oraz usmażone udka i zalewamy około 1,5 l wody. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy oraz sos rybny. Gotujemy około 2 godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie bulion odcedzamy. Oddzielamy mięso od kości. Do bulionu dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż fasolka lekko zmięknie.
Do miski wkładamy makaron ramen, zalewamy bulionem, wykładamy fasolkę i mięso z kaczki oraz ugotowane jajko. Posypujemy czarnym sezamem, ewentualnie szczypiorem z dymki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz