11/29/2018

11/29/2018

Ramen z kaczki




Zaczęły się pierwsze mrozy więc czas na coś pysznie rozgrzewającego, ale dziś nieco bardziej po azjatycku - przed Państwem ramen z kaczki! :-)


Składniki:

  • 5 szt ud kaczki
  • ok. 200 g makaronu ramen
  • ok. 200 zielonej fasolki szparagowej
  • jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • korzeń imbiru ok. 4 cm
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży por
  • kawałek selera
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • około 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz
  • do podania: czarny sezam, szczypior z dymki

Wykonanie:
Udka kaczki doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim udka z dwóch stron na złoty kolor.
Udka zdejmujemy na patelnię dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekane w kostkę, podsmażamy aż się zeszkli. Cebulę wraz z całą zawartością patelni przekładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera i pora, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach, pokrojony w słupki imbir oraz usmażone udka i zalewamy około 1,5 l wody. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy oraz sos rybny. Gotujemy około 2 godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie bulion odcedzamy. Oddzielamy mięso od kości. Do bulionu dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż fasolka lekko zmięknie.
Do miski wkładamy makaron ramen, zalewamy bulionem, wykładamy fasolkę i mięso z kaczki oraz ugotowane jajko. Posypujemy czarnym sezamem, ewentualnie szczypiorem z dymki.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz