6/14/2018

6/14/2018

Idealny, wegetariański obiad: kasza gryczana z dodatkami



Szybki, lekki obiad z prostych składników, dzisiaj w wersji wegetariańskiej - idealnie sprawdzi się na letni posiłek, polecamy :-)

Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • około 100 g ulubionej mieszanki młodych listków (rukoli, szpinaku, botwinki itp.)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 80 g sera typu feta
  • pół szklanki pestek z granatu
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Sarepskiej 
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wykładamy ją do miski, dodajemy młode listki, pokrojony w kostkę pomidor, pokruszony ser feta i polewamy wymieszanym sokiem z cytryny, miodem, pieprzem do smaku i musztardą. Wszystko mieszamy. Wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy połówkę awokado (doprawioną sokiem z cytryny, solą i pieprzem), posypujemy pestkami granatu.



4 komentarze:

  1. Wszystko lubie co jest w tej miseczce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado i buraki to świetne połączenie. Z dodatkiem granatu i kaszy też musi być niesamowicie smaczne. Muszę spróbować przygotować to danie.

    OdpowiedzUsuń