Szybki, lekki obiad z prostych składników, dzisiaj w wersji wegetariańskiej - idealnie sprawdzi się na letni posiłek, polecamy :-)
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- około 100 g ulubionej mieszanki młodych listków (rukoli, szpinaku, botwinki itp.)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 80 g sera typu feta
- pół szklanki pestek z granatu
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy Sarepskiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wykładamy ją do miski, dodajemy młode listki, pokrojony w kostkę pomidor, pokruszony ser feta i polewamy wymieszanym sokiem z cytryny, miodem, pieprzem do smaku i musztardą. Wszystko mieszamy. Wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy połówkę awokado (doprawioną sokiem z cytryny, solą i pieprzem), posypujemy pestkami granatu.
Wszystko lubie co jest w tej miseczce:)
OdpowiedzUsuńhehe, trafiliśmy ;-)
UsuńAwokado i buraki to świetne połączenie. Z dodatkiem granatu i kaszy też musi być niesamowicie smaczne. Muszę spróbować przygotować to danie.
OdpowiedzUsuńMyślę, że się nie zawiedziesz ;-)
Usuń