Czy tak jak my uważacie, że nie ma na świecie nic lepszego ponad drożdżowe ciasto z kubkiem mleka :-) ? Jeśli tak, częstujcie się przepisem na klasyczne, drożdżowe bułeczki z serem - do kubka mleka sprawdzą się idealnie!
Składniki (na około 12 bułeczek):
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki masła (należy je roztopić)
- szczypta soli
- 350 g twarogu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru
- opcjonalnie: miąższ z laski wanilii
- 1 żółtko+ 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym i cukrem (oraz ewentualnie miąższem z laski wanilii), a następnie przekładamy do szprycy cukierniczej.
Wyrośnięte cisto dzielimy na około 12 części. Z każdego formujemy kulkę, następnie w jej środku robimy wgłębienie za pomocą szklanki - dociskając ciasto dnem szklanki. Wgłębienie napełniamy serowym nadzieniem. Boki bułeczek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy około 20 minut (na złoty kolor).
Pięknie wyszły :-) Z pewnością są równie smaczne!
OdpowiedzUsuńMówiąc nieskromnie: masz rację ;-)
Usuń