6/12/2018

6/12/2018

Drożdżówki z białym serem



Czy tak jak my uważacie, że nie ma na świecie nic lepszego ponad drożdżowe ciasto z kubkiem mleka :-) ? Jeśli tak, częstujcie się przepisem na klasyczne, drożdżowe bułeczki z serem - do kubka mleka sprawdzą się idealnie!


 Składniki (na około 12 bułeczek):

  •  50 dag mąki pszennej
  •  1/3 szklanki cukru
  •  1 szklanka mleka
  •  2 dag świeżych drożdży
  •  1 jajko
  •  2 łyżki masła (należy je roztopić)
  •  szczypta soli
  • 350 g twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • opcjonalnie: miąższ z laski wanilii
  • 1 żółtko+ 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym i cukrem (oraz ewentualnie miąższem z laski wanilii), a następnie przekładamy do szprycy cukierniczej.
Wyrośnięte cisto dzielimy na około 12 części. Z każdego formujemy kulkę, następnie w jej środku robimy wgłębienie za pomocą szklanki - dociskając ciasto dnem szklanki. Wgłębienie napełniamy serowym nadzieniem. Boki bułeczek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy około 20 minut (na złoty kolor).





2 komentarze: