4/05/2018
Wiosenne risotto z dynią piżmową
Wracamy do Was po Świętach z kolorową, wiosenną stylizacją. I choć dynia kojarzy się raczej z okresem jesiennym, my mamy dla Was pomysł na słoneczne risotto z dynią, właśnie w wersji wiosennej :-)
Składniki:
⦁ 300 g piersi z kurczaka
⦁ 1 szklanka ryżu arborio
⦁ 750 ml bulionu warzywnego
⦁ około 300 g dyni piżmowej
⦁ 1 nieduża cebula
⦁ pęczek natki pietruszki
⦁ 1 łyżka masła
⦁ parmezan
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ 1 łyżeczka kurkumy
⦁ 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
⦁ 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
⦁ 1 łyżeczka bazylii
⦁ sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka doprawiamy paprykami w proszku, kurkumą, bazylią, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 20 minut.
W tym czasie cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę dynię piżmową, podsmażamy około 3-4 minuty. Następnie dodajemy ryż, podsmażamy 2 minuty, a następnie stopniowo dodajemy po około 1/2 szklanki bulionu i mieszamy zawartość garnka. Na wolnym ogniu gotujemy risotto cały czas je mieszając i stopniowo dodając do niego po pół szklanki bulionu. Postępujemy tak do momentu aż ryż stanie się miękki i nabierze "żelowej" konsystencji. Wówczas dodajemy do niego łyżkę masła, doprawiamy pieprzem i dodajemy tarty parmezan (ilość według uznania). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Risotto wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy upieczonego i pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Posypujemy natką pietruszki. Wierzch możemy dodatkowo posypać tartym lub pokruszonym parmezanem.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Cudowne, uwielbiam wszelkie dania z dynią.
OdpowiedzUsuńMy właśnie za dynią nie bardzo, ale w risotto dynia jest naprawdę rewelacyjna ;-)
Usuń