4/05/2018

4/05/2018

Wiosenne risotto z dynią piżmową




Wracamy do Was po Świętach z kolorową, wiosenną stylizacją. I choć dynia kojarzy się raczej z okresem jesiennym, my mamy dla Was pomysł na słoneczne risotto z dynią, właśnie w wersji wiosennej :-) 


Składniki:
⦁    300 g piersi z kurczaka
⦁    1 szklanka ryżu arborio
⦁    750 ml bulionu warzywnego
⦁    około 300 g dyni piżmowej
⦁    1 nieduża cebula
⦁    pęczek natki pietruszki
⦁    1 łyżka masła
⦁    parmezan
⦁    1 łyżka oliwy
⦁    1 łyżeczka kurkumy
⦁    1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
⦁    1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
⦁    1 łyżeczka bazylii
⦁    sól, pieprz


Wykonanie:
Pierś z kurczaka doprawiamy paprykami w proszku, kurkumą, bazylią, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 20 minut.
W tym czasie cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę dynię piżmową, podsmażamy około 3-4 minuty. Następnie dodajemy ryż, podsmażamy 2 minuty, a następnie stopniowo dodajemy po około 1/2 szklanki bulionu i mieszamy zawartość garnka. Na wolnym ogniu gotujemy risotto cały czas je mieszając i stopniowo dodając do niego po pół szklanki bulionu. Postępujemy tak do momentu aż ryż stanie się miękki i nabierze "żelowej" konsystencji. Wówczas dodajemy do niego łyżkę masła, doprawiamy pieprzem i dodajemy tarty parmezan (ilość według uznania). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Risotto wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy upieczonego i pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Posypujemy natką pietruszki. Wierzch możemy dodatkowo posypać tartym lub pokruszonym parmezanem.

2 komentarze:

  1. Cudowne, uwielbiam wszelkie dania z dynią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My właśnie za dynią nie bardzo, ale w risotto dynia jest naprawdę rewelacyjna ;-)

      Usuń