4/09/2018
Placuszki gryczane z bekonem, jajkiem i awokado
Witajcie! Na początek tego tygodnia mamy dla Was placuszkową inspirację: placki gryczane z bekonem, jajkiem i awokado - dobre zarówno na pożywne śniadanie, jak i pyszny obiad :-)
Składniki:
Placuszki:
⦁ około 1 1/2 szklanka maślanki naturalnej
⦁ 1/2 szklanki mąki gryczanej
⦁ 1/4 szklanki mąki orkiszowej
⦁ 1 jajko
⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
⦁ rukola
⦁ bekon
⦁ awokado
⦁ 1 jajko
⦁ sok z cytryny
⦁ sól, pieprz
⦁ olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodajemy obydwa rodzaje mąki, szczyptę soli i pieprzu praz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron na złoty kolor.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy je w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Bekon smażymy na patelni wraz z jajkiem.
Usmażone placuszki układamy w stosik. Przekładamy je dodatkami: rukola, awokado, bekonem i jajkiem. Podajemy na ciepło.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Wygląda bardzo apetycznie, aż naszła mnie ochota na drugie śniadanie.
OdpowiedzUsuńHaha, super - szybko się je robi więc możesz sobie zafundować ;-)
UsuńCudowne, będę musiała zrobić sama.
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Życzymy smacznego :-)
UsuńSuper zdjęcia. Aż się chce od razu rzucić na jedzenie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie i zachęcam do wypróbowania przepisu ;-)
Usuń