Makaron to chyba najlepszy opcja na obiad: jest prosty w przygotowaniu, szybki i pyszny - w dodatku istnieje nieskończenie wiele możliwości jego przygotowania. My dziś mamy dla Was propozycję dość klasyczną - coś w stylu spaghetti, ale nieco podrasowaną - częstujcie się ;-)
Składniki (na 2 porcje)
- 300 g makaronu tagliatelle, papardelle lub spaghetti
- około 300 g pomidorków koktajlowych
- 300 g surowych kiełbasek wieprzowych (lub mięsa mielonego)
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1-2 kulki mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
- 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
- świeże listki bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Pomidorki układamy w brytfance, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy około 10-15 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy trochę oliwy, dodajemy cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy kiełbaski (wyjęte z osłonek) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy. Dodajemy przyprawy: papryki w proszku, sól pieprz. Gdy mięso się usmaży na patelnię dodajemy passatę pomidorową oraz około 2/3 szklanki wody (można użyć tej od gotowania makaronu).
Makaron przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy. Wykładamy na talerze, kładziemy porwaną mozzarellę, upieczone pomidorki. Posypujemy listkami bazylii. Można dodatkowo skropić dobrej jakości oliwą i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Bardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńSzybkie i pyszne ;-)
UsuńWygląda niesamowicie. Dzięki za ten przepis, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, smacznego! :-)
UsuńPięknie i pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy :-)
UsuńWygląda obłędnie apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, dziękujemy :-)
UsuńWygląda niesamowicie, trzeba sprawdzić jak smakuje, jednak mając w pamięci inne Wasze propozycje jesteśmy pewni, że będzie dobrze :-)
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękujemy i życzymy smacznego! :-)
Usuń